Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Díjugratás

2011.07.11

A lovasvadászatok elterjedésével egyidő sportág, mely a ló ugró képességének fejlesztésére irányul. Az ugrás az akadályok leküzdésének leggyorsabb, sokszor egyetlen lehetséges módja.
img_9586.jpgA harci lovak ugróképességének fontosságát Xenophón is felismerte. Már ő is hansúlyozta a mesterséges akadálypályákon történő gyakorlatozás jelentőségét.
A díjugratás mint versenyzési forma csak XIX. században vált népszerűvé. Az első versenyt vadászlovak alkalmasságának mérésére rendezték 1864-ben Dublinban. Ezekből a vizsgákból hamarosan önálló magas- és távugratóversenyek fejlődtek ki.
1912-ben a díjugratást felvettek az olimpiai sportágak közé. Kezdetben a rendező ország határozta meg a versenyek szabályait. A Nemzetközi Lovas Szövetség megalakulását követően e sportág egységes szabályait is kidolgozták.
A XIX. század közepéig az ugratást a maitól lényegesen

eltérő stílusban hajtották végre. A lovas az ugrás előtt, után és közben is hátradőlt a nyeregben. E testtartás célja az elülső lábakra jutó megterhelés csökkentése volt.Az ugróülést a XIX. század végén egy olasz huszártiszt, Fedrigo Caprilli forradalmasította. Ő az elugrásnál és a földre érkezésnél is előrehajolva, a ló testéhez simult
. Így próbálta img_9432.jpgmeg saját súlypontját a lehető legnagyobb mértékben a ló súlypontjához közelíteni.
Az új technikát gúnyos kritikusai majomülésnek nevezték. Eredményeik azonban még a leghihetetlenebb kriti is meg kellet, hogy győzzék. 1902-ben verenygyőzelem magasugrásban 2,08 távolugrásban 7,40 méter. A sikerek egyre növelték az új ugróülés elismertségét. Hamarosan az világon elterjedt. Az olasz iskola szerepe a mai napig is meghatározó az ugrólovak kiképzésében és az ugrás techinikájában.
A díjugratásban is fokozatosan növekvő nehézségi fokú vizsgákon, versenyeken mérik a ló és lovas felkészültségét. A területi versenyeken 6-12 akadályt kell

átugratni, melyek közül egyik sem magasabb 90 cm-nél. A nemzeti versenyeken a akadályok száma szintén 6-12, de a magasság már 90-110 cm.  A legmagasabb szintű versenyeken az akadályok száma 8-16, magasságuk 110-120 cm. Nemzetközi versenyeken az akadályok száma 8-20, 130 és 160 cm közötti magasságban van elhelyezve.
Különösen nagy nehézségű feladatot jelentenek közvetlenül egymás után elhelyezett akadályokból összeállított kettős vagy hármas akadályok.

img_9583.jpgimg_9584.jpg
 
A képek sajátok, úgyhogy ne tegyétek ki az olditokra!

A képeken a nővérem és a lova: Oxford látható verseny közben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.