Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legelők és karámok

2011.10.22

 Még a szabad ég altt tartott lovak is kisebb területen élnek, mint amekkorán természeteskörülmények közt legelnének. Legelőinket épp ezért jó karban kell tartani, hogy bőven találjanak rajtuk táplálékot.

A legelő minősége

A legelő minősége több tényezőtől függ: földrajzi fekvéstől, területének nagyságától, növényzetétől, az ott legelő lovak számától, valamint az évszaktól.

 • A legelőn található növényzet összeségét gyepnek nevezzük. A legjobb minőséget a régi, helyesen telepített és gondozott legelők nyújtják, mert az ott termett füvek és egyéb növények keveréke biztosítja a ló tápanyag-, vitamin- és ásványianyag szükségletét. 

 

 

images--7-.jpgA fűfélék egyéb növények keveréke a legjobb.

 • A gyep minőségét és ásványianyag - tartalmát a talaj összetétele határozza meg.
 • A legelő ideális mérete általában lovanként egy hektár. Sok függ azonban a lovak nagyságától, valamint, hogy mennyi időt töltenek a legelőn, továbbá a gyep minőségétől, a talaj típusától és a terület vízgazdálkodásától.

A legelő gondozása

 • A legelő gondozásának legjobb módszere, ha a terület több részre osztják és míg az egyiken legeltetnek, a másikat pihentetik. Ezt hívják szakaszos legeltetésnek.
 • Nagyon fontos a víz elvezetése a területről, a lecsapolás, mert a vizenyős talajon csak rossz minőségű fű terem. Az ilyen legelő télen csupa sár, különösen, ha a talaj agyagos.
 • Nagyobb kiterjedésű legelőn  rendszeres boronálással tartják karban a gyepet.

 

 

images--23-.jpg

A boronafogak felszedik és eltávolítják  az elhalt növényeket.A cél a legelő megtisztítása, hogy az elhelt növények felgyülemlése ne fojthassa el a friss hajtásokat. 

 

 • Ha a legelő kisebb, összegyűlhet rajta a trágya, ami kiégeti a növényeket, így kevesebb lesz a táplálék, továbbá a talajban könnyen megbújhatnak a paraziták. A trágyát tehát mindennap el kell takarítani a gyep megóvása érdekében.
 • A helyes trágyázás viszont elősegíti a gyep egészséges fejlődését, és biztosítja a tápanyagok és az ásványi anyagok megfelelő egyensúlyát.
 • A hengerlés a télen elsárosodott, felrepedezett talaj tömörítésére szolgál, de elősegíti a magvak és a trágya bejuttatását is a talajba.

 

images--23-.jpg

 • A kaszálással a növények felső részét vágják le, hogy a gyorsabban fejlődő növények ne fojthassák el a lassabban növekedőket. Emellett a gyökérzetet is erősíti.

Karámok és kerítések

A legelőt erős karámmal vagy korláttal kell körülvenni. A karámban tartott lovakat jobban fenyegetheti a balesetveszély, mint más állatokat, mert könnyen ki tudnak ugrani. Ezért a karámnak legalább 1,3 m magasnak kell lennie, és állandóan ellenőrizni kell, hogy nincs-e kiálló szög vagy egyéb éles tárgy rajta. A karámnak több fajtája van.

 • A leggyakoribb az oszlopok közöttt kifeszített drótkerítés. Csak sima, erős, rozsdamentes anyagból készülhet. Legalább 5-6 sor drótot kell kihúzni. A legalsót legalább 50 cm-rel a talaj fölött kell felszerelni, mert ha  alacsonyabban van, beleakadhat a lovak lába. A sérülések megelőzése érdekében a dróthuzalt jól meg kell feszíteni.
 • A legköltségesebb, de a legjobb mód az oszlopokra szerelt keresztgerendás, fából készült karám.
 • Ennek biztonságos, modern változata a műanyag karám.
 • A villanypásztor naojaink leggyakoribb megoldása. A kellemetlen áramütéstől tartava a lovak nem közelítik meg. A dróthuzalokat szabályos közökben élénk színű műanyag szallagokkal kell felszereli, hogy jól láthatók legyenek.
 • A legelő bekerítésének legjobb módja Angliában az élő sövény. Minél vastagabb és tüskésebb, annál megfelelőbb. A keskeny sövények mellé (kívül vagy belül) korlátot kell állítani.
 • Az Angliában elég gyakori kőkerítés rendkívűl mutatós, de roppant drága, és állandó karbantartást igényel.

images--10-.jpg

A karám kiegészítői

 • A három oldalról védett, fedett fészer szabadban tartózkodó lovaknak nyújt védelmet az időjárás viszontagságai ellen. A fészert legjobb a karám egyik sarkában felépíteni úgy, hogy fedett oldala az uralkodó szélirányban áljon.
 • A karámban tartott lovak számára mindig kell friss vízről gondoskodni. Az itatóvályú akkor megfelelő, ha elég hosszú, erős és nincs éles szegélye.

 

k_29091_1.jpg

 • A kapu akkor biztonságos, ha az ember könnyen, a ló pedig semmiképpen se tudja kinyitni. Szélessége akkora legyen, hogy egyszerre több ló is áthaladhasson rajta egymás mellett.

Hasznos és ártalmas növények

A legjobb legelő az, amelyen különféle ízletes füvek és növények keveréke található. Ezekközé azonban ártalmas, mérgező növények is bekerülhetnek, amelyeket rendszeres irtással pusztítani kell.

Hasznos növények

Fehér lóhere:                                                                  

 

images--14-.jpg

   Réti komócsin:

images--19-.jpg                                                                   

  Mezei katáng:                                           Angol perje:   

  images--16-.jpg images--18-.jpg

Csomós ebír: 

 images--15-.jpg

Juh csenkesz:                                     Réti csenkesz:

 

images--17-.jpg 

Mérgező növények

Fagyal:                                                      

images--20-.jpg 

Sasharaszt:

images--21-.jpg

Tölgyfa levele:                                                                   

 

images--12-.jpg 

Aggófű:

4968775_b159d51e70b4e006fa5dc053fc7010dc_m.jpg

Nadragulya

:images--24-.jpg images--25-.jpg

Aranyeső:

 

 

images--30-.jpg images--31-.jpg

Gyűszűvirág:                                        Zsurló:

 

images--22-.jpg images--28-.jpg

Tiszafa:

 

images--29-.jpg images--32-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.